TurkishBank Group olarak Türkiye Strateji Toplantılarımızı 22-23 Kasım tarihlerinde İstanbul Genel Müdürlük binamızda gerçekleştirdik.
Grup şirketlerimizden farklı departmanlardaki çalışma arkadaşlarımız ile yöneticilerimizin birbirleriyle bilgi paylaşımı için ortam sağlayan geleneksel strateji toplantılarımızdan yine çok net mesajlar aldık. Toplantıların temel vurgusu dijitalleşme, dikeyleşme, profesyonelleşme, sadeleşme ve verimli çalışma hedeflerimize bağlı kalarak, hayatın her alanında yaşanan değişimlere uyum sağlamanın başarı için vazgeçilmez bir gereklilik olduğu oldu.
Programımız 22 Kasım Cuma günü TurkishBank ve Turkish Menkul Değerler’in üst düzey yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen odak toplantılarıyla başladı. Yöneticilerimiz sonraki gün tüm çalışanlara verecekleri mesajları en ince detayına kadar çalışarak, bilgi alışverişinde bulundular.
Strateji toplantılarımızın 23 Kasım Cumartesi oturumu TurkishBank Grubu Türkiye ekiplerinden geniş bir katılımla gerçekleşti. Toplantılarımızda önemli bir dijital yenilik olarak yöneticilerimizin konuşmalarını önceden hazırladıkları videolar aracılığıyla izlerken, kritik konulardaki görüşlerini kendilerinden canlı olarak dinledik. Bu yöntem Grubumuzun dijitalleşmeye adaptasyonla, verimlilik artışı ve zaman yönetimi sağlanmasına yönelik bir örnek teşkil etti.
Toplantılarımız Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hakan Börteçene’nin konuşmasıyla başladı. Sayın Hakan Börteçene “Fırsatlar, Tehditler, Üstün Yönler ve Zayıf Yönler” başlığıyla yaptığı ve hayatın her alanına dokunan konuşmasında hepimize ders niteliğinde mesajlar verdi. Fırsatlar ve Tehditler alanında uzun yaşam, iklim değişikliği ve teknolojinin kullanımı gibi gelişmeleri öne çıkardı. Hakan Börteçene konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Uzun yaşam ilk defa test edeceğimiz ve bundan sonraki kuşaklara aktaracağımız bir gelişme olarak görülebilir. Bunu iş hayatımıza uygularsak, emekli olduktan sonra kendimizi 10 sene değil, 25-30 sene idare edecek gelir seviyesine ulaşmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun için de çağı yakalamak en önemli koşuldur. İklim değişikliğini önemli bir tehdit olarak görebiliriz. Bir günde yaşanan sıcaklık değişimleri ve çeşitli hava olayları iklim değişikliğinin hayatımız üzerindeki olumsuz etkilerini meydana getirecek. Teknolojinin kullanımı ise hem fırsat hem de tehdit olarak görülebilir. Fırsat olarak odaklanırsak, artan kişisel gelişim imkanları ve eğitimin bollaşmasını sayabiliriz. Bu ortamda Grubumuzun üstün yönleri değişim ve adaptasyon kabiliyetimizin yüksek olması, fiziksel konumumuz ve uluslararası gücümüzün de desteğiyle bilgiye erişim imkânlarımızın geniş olmasıdır. Tertemiz bilançomuz bizim artı yanımız. Sosyal çevre baskısı ve alışkanlıklar ise kurtulmamız gereken zayıf yönler olarak görülebilir”
Sayın Hakan Börteçene konuşmasında bu tabloyu çalışma arkadaşlarımızın kendisine adapte etmesi durumunda, Grup olarak daha güçlü olacağımızı ve fırsatlardan hep birlikte aynı ölçüde yararlanacağımızı vurguladı.
Sayın Hakan Börteçene, gelecekle ilgili mesajlarında 2024’ün ekipleri tamamladığımız ve güçlü bir yönetim kadrosu oluşturduğumuz bir yıl olduğunu, 2025’te teknoloji yatırımlarına odaklanacağımızı vurguladı. Hakan Bey “Geleceğin Bankası olmak” için değer yaratmaya devam edeceğimiz kararlılığını ifade ederken, yüksek gelir grubuna mensup müşterilerimizin varlıklarını yönetmeye talip olarak, eski iş yapma şekillerimizi yeni modellerle değiştirmemiz tavsiyesinde bulundu.
TurkishBank Genel Müdürümüz Sayın Mithat Arikan uzun vadeli sürdürülebilir işler yapmak için Grup Stratejik hedeflerini benimsemenin önemine vurgu yaptı. Mithat Bey dikeyleşme hedefimizin seçici davranmayı gerektirdiğini, daha az sayıda ve yüksek potansiyeli olan müşterilerle çalışmamız gerektiğini belirtti. Sayın Arıkan konuşmasına seçici olmanın bize zaman kazandıracağını, kazandığımız zamanın yönetiminin ise potansiyel müşterilere daha kaliteli hizmet vermek için önemli olduğunu vurgulayarak devam etti. Mithat Bey profesyonelleşme hedefimizi operasyonel disiplinin artırılması, hizmetlerimizin profesyonelleşmesi, kural bazlı hizmet modeli ve sorumlulukların açık ve net ifade edildiği organizasyonel süreçlerin hazırlanması olarak tanımladı. Dijitalleşme hedefimiz doğrultusunda önemli proje çalışmalarımız olduğunu vurgulayan Mithat Bey bu konuda motivasyonu yüksek takım ruhu oluşmasını istedi. Mithat Arıkan konuşmasını çalışma arkadaşlarımızın yol haritamızı benimseyerek kendi yol haritası haline getirmesi ve projelerde sorumluluk alınması gerekliliği mesajlarıyla tamamladı.
Turkish Menkul Değerler Genel Müdürümüz Sayın Alev Sıcakyüz ve AÇIK YATIRIM İcra Komitesi Başkanımız Sayın Berrin Cankay sunumlarını birlikte gerçekleştirdiler. Alev Hanım Turkish Menkul Değerler’in yeni dönem stratejik resmini AÇIK YATIRIM’ın gelir payının %40’tan %60’a çıkarılması, aracılık gelirlerinin seçici olacağımız verimli müşterilerle artırılması, Kurumsal Finansman alanında ÖST ihraçları ve T-Gate firmalarına danışmanlık odağında kalınması olarak çizdi. Alev Hanım Grubun içindeki ve diğer kurumlardan farklı sinerjinin, ortak paydada buluşabilme özelliğinin bu stratejiyi uygulama açısından önemli bir avantaj yarattığını belirtti.
Sayın Berrin Cankay AÇIK YATIRIM’ın 4. Yılında TBT, TBK ve TMD’den oluşan Grup büyüklüğünün 1,6 katı olan 440 milyon dolara ulaştığını ve yeni dönemde dikeyleşerek, profesyonelleşerek, dijitalleşerek, başitleşerek ve verimliliği odağa alarak Grup stratejilerine paralel büyümenin devam edeceğini vurguladı. Berrin Hanım AÇIK YATIRIM’ı 1 milyar dolar büyüklüğe ulaştırma hedefini ortaya koyarken, bu yolda yapılacaklar konusunda şöyle devam etti:
“Dikeyleşme hedefimiz doğrultusunda AÇIK YATIRIM’ı üst düzey özel yatırım hizmeti veren bir model olarak konumlandıracağız. Bu kapsamda 500.000 dolar altında hesap açmamaya gayret ederken, bu tutar altında kalanları 6 ay içinde bu tutara ulaşmadıkları takdirde işlem bankacılığı birimine devredeceğiz. Böylece seçilmiş müşterilerilerimizle uzun vadeli çalışma stratejisi uygulayacağız. Bunun için yolumuz profesyonelleşme yani kural bazlı çalışma ve işimizde uzmanlaşma olacak. Bu noktada SPL lisanslarının önemini vurgulamak istiyorum. Arkadaşlarımızın bu konuda gayret göstermesini ve görevinin gerektiğirdiği lisanları almasını beklediğimizi belirtmek isterim. Dijitalleşme alanında Chat GPT kullanımını desteklediğimizi, çok önemli teknoloji projeleri yatırımları yapmakta olduğumuzu bilmenizi isterim. Basitleşme prensibimiz ise kolaycılık değil, verimliliği artırıcı, standart çalışma modelimizi ifade ediyor. Verimlilik için ise sizlere en önemli kaynağımız olan zamanın yönetimini iyi yapmanızı tavsiye ediyorum. Stratejimize paralel müşteri, ürün, kanal tespitlerini yaparak iş planları oluşturmanız verimlilik artışı sağlayacaktır.”
Sayın Berrin Cankay Grubumuz Kültür ve İnsan Kaynakları sorumluluğu görevi şapkasıyla da önemli mesajlar verdi. Grubun hizmet ve mükemmeliyet merkezi olarak konumlandırdığı Turkish Dijital Teknolojiler’de güçlü bir İnsan Kaynakları ekibi oluşturulduğunu açıklayan Berrin Cankay, İK alanında dijitalleşmeye özel önem verdiklerini, İK programı Peoplise ve Delta İK Portal’ın devreye alındığını hatırlattı. Berrin Cankay 2025 İK stratejisi başlıklarını eğitim stratejisi, hedef ve KPI sistemleri ve her nesilden çalışan yapısı olarak sıraladı.
Yönetim Kurulu Üyelerimiz Kurt Börteçene ve Bars Börteçene birlikte yaptıkları sunuma toplantılarımızda kullanılan video sunumlarının amaçlarının arşivleme ve zaman yönetimi olduğunu belirterek başladılar. Üyelerimizin ufuk açıcı konuşmasının temel konusu ise global bankacılık alanındaki gelişmelerdi. Global bankacılıkta öne çıkan konular dijital dönüşüm, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) prensiplerinin uygulanması, siber güvenlik, müşteri merkezli hizmet, regülasyon ve uyum olarak sıralandı. Bankacılığın fintek yatırımlarına en fazla kaynak ayıran sektör olduğu, değişken regülasyon ortamının ise iş yükünü artırdığı vurgulandı. Kurt Börteçene ve Bars Börteçene strateji toplantılarımızdan çıkan beş stratejik hedefin somutlaştırılarak hayatımızın parçası haline gelmesi gerektiğini belirttiler. Kurumumuza dair mesajlar ise şu şekildeydi:
“Grubumuzda iki mükemmeliyet merkezimiz bulunuyor: T-Gate ve AÇIK YATIRIM. Bu kurumlarımızı büyütmek için çalışmaya devam edeceğiz. Öte yanda ise dikkatli olmamız gereken riskler bulunuyor. En önemlisi olarak siber güvenliği gösterebiliriz. Bunu zayıf halkamız olarak görüyoruz ve iç sistemlerin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapmak istiyoruz.”
Toplantılarımız Ticari Bankacılık Yönetimi Direktörümüz Emel Çetin ve T-Gate Genel Müdürümüz Tuncer Tunç’un konuşmalarıyla devam etti. Emel Çetin ve Tunç T-Gate’in girişimciler ve yatırımcıları bir araya getiren önemli bir platform olduğunu belirttiler. T-Gate’in Grubumuzun konvansiyonel bankacılığın dışına çıkarak globalleşme, bölgesel liderlik ve yenilikçiliği teşvik etmek amaçlarına hizmet ettiği vurgulandı. Grubun dijital ihtiyaçlarının karşılanmasına da katkısı olan T-Gate’in üye sayısının 30’dan 100’e çıkarılması stratejik hedefi için 2025’te uzmanlık masaları kurularak üyelerin gelir ve kâr durumlarının takip edilmesinin planlandığı açıklandı.
Toplantılarımız Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hakan Börteçene’nin kapanış mesajlarıyla sona erdi. Hakan Börteçene konuşmaları dinlerken işlem bankacılığının da önemli bir işkolu olarak devam edeceğini, AÇIK YATIRIM’ın 2025’te kurumsal müşterilerinin de olacağını, iletişim konusunda gelişme ihtiyacımız olduğunu, strateji toplantılarının sıklığının artırılması gerektiğini anladığını açıkladı. Sayın Hakan Börteçene’nin kapanış mesajları şu şekildeydi:
- Kişisel gelişim
- Sadeleşme
- Dikeyleşme
- Profesyonelleşme ve kurala uyum
- Grup içinde üst düzeyde değişim planları
- TDT’nin mükemmeliyet merkezi olarak güçlendirilmesi