Bu sayımızdan itibaren Hobi Köşesinde her ay bir çalışma arkadaşımızın ilgilendiği alanlarla ilgili yazısını sizlere sunacağız. Bu köşede yer almak isteyen arkadaşlarımızın b.guven@turkishbank.com adresine yazmalarını rica ederiz.
Yoga, İnsanın Kullanma Kılavuzu
Yoga dünyasına girişim çok farklı bir spordan yatay geçiş şeklinde oldu. Bir zamanlar hırslı bir uçurtma sörfü tutkunuydum. Çok keyifli ve özgür bir spor olmakla beraber uçurtma sörfü vücut üzerinde ciddi bir stres uyguluyor. Bu stres, birkaç gün üst üste sörf yaptıktan sonra sırt ve bel bölgesinde ciddi kas tutulmalarına yol açıyordu. Bir gün Yoga hocası olan sörfçü bir arkadaşımın evinde (şans eseri) Yoga yaptıktan sonra bu ağrıların azaldığını fark ettim. Ve eğer bir kere yoga yapmak bile bu kadar iyi geliyorsa, kim bilir sürekli yapıldığında ne kadar fark yaratır diye düşünmeye başladım. İşte öğrencilikten Yoga Uzmanlığı almama giden yol böyle başladı.
Gerçekten de bu noktadan sonra geçen 3 yıl içinde her müsait anımı Yoga’ya ayırdım ve gerek zihin gerekse fiziksel olarak faydalarını görmeye başladım. Geriye baktığım zaman kendi nefesimle ve bedenimle geçirdiğim 1 saatlik sürenin tek başına bile beni düşüncelerden uzaklaştırarak bedenimin farkına varmamı sağlaması açısından çok önemli olduğunu anlıyorum.
2017 yılında giderek daha çok sevdiğim Yoga’da Uzmanlık Sertifikası almaya karar verdim. Amacım hoca olmaktan çok, Yoga Kavramını daha kapsamlı ve detaylı bir şekilde öğrenmekti. Bu kararın hayatımda bir dönüm noktası olduğunu ifade etmem gerek. Sadece bir mat üzerinde garip görünen zorlayıcı pozlara girmek gibi görünen Yoga’nın aslında insanın en temel varoluşu üzerine kurulmuş kapsamlı bir sistem olduğunu bu yolda öğrendim.
Yoga’nın kelime anlamlı birleşmek, bir olmak. Tüm efor, zihin ve bedenin ayrışmasını engellemek ve ikisinin bir olmasına yönelik. Yoga pratiklerinde hareketin nefesi takip etmesi, zihnin de nefese odaklanması, ikisinin aslında tek mekanizma olarak çalışmasını sağlamayı amaçlar. Yoga’da bedenle bu kadar uğraşılmasının sebebinin aslında bedeni aradan çıkarmak için olduğunu söylersem yanlış olmaz sanırım. Çünkü aynı iyi yağlanmış bir makine gibi, bedenimiz de sağlıklı bir şekilde çalıştığında onu fark etmeyiz. İşte o zaman zihin de daha rahat bir şekilde meditasyona girebilir. Tüm Yoga derslerinin sonunda geçilen tamamen hareketsizlik hali (şavasana, yani ceset pozu) rahatlayan, gerginlikten kurtulan bedenin, zihni de rahat bırakması amacı taşır.
Yoga’nın mat üzerinde yapılan pozları yani Asana’lar aslında Yoga felsefesinin sadece gözle görünen ve dünyada popüler olan yüzünü ifade eder. Asana’lar Yoga felsefesinin 8 dalından sadece biridir (Ashtanga). Bu kısıtlı alanda hepsine değinmem mümkün olmasa da Yoga felsefesinin kapsamını ifade etmek amacıyla bu 8 dalı aşağıda belirtiyorum.
1-YAMA – Olumsuzluklardan Arınma
2-NİYAMA – Olumlulukları Güçlendirme
3-ASANA – Bedensel Duruş Teknikleri
4-PRANAYAMA – Solunum ve Enerji Çalışmaları
5-PRATYAHARA – Duyuların Denetimi
6-DHARANA – Odaklanma Teknikleri
7-DHYANA – Meditasyon
8-SAMADHİ – Evrenle Bütünleşme (Nirvana’nın Yoga versiyonu denebilir)
Yoga ile geçen 6 seneden sonra şunu ifade etmek isterim ki Hindistan’da binlerce yıl önce ortaya çıkan bu kadim felsefe, insanın zihni ve bedeni üzerinde batı medeniyetinin hiç bir zaman ulaşamadığı bir bilgeliğe sahip. Her gün sonsuz sayıda uyaranla yaşadığımız ve stresin normal hayatın bir parçası olduğu bu çağda, zihnimizi ve bedenimizi en iyi şekilde kullanabilmemiz için bu kadim bilgeliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var diye düşünüyor ve herkesi Yoga yapmaya davet ediyorum.
Namaste
Berk Güven
Marka Yönetimi ve Kurumsal İletişim