Güvenli Çevrimiçi Alışveriş
Çevrimiçi alışveriş, günlük zaman sorunlarına hızlı ve pratik bir çözüm yolu olan, tek bir tıklama ile işlerimizi kolaylaştıran, fiyat karşılaştırması yapan ve tasarruf etmemizi sağlayan harika bir yoldur. Ancak popülaritesi arttıkça, daha fazla insanın sizi dolandırma veya kişisel bilgilerinizi çalma risklerini artıyor. Neyse ki, birkaç kurala dikkat ederek güvenli bir çevrimiçi alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.
Her ay düzenli olarak yayınladığımız Bilgi Güvenliği Yönetimi kapsamında, Çevrimiçi Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır ? ile ilgili bilgilendirmelere aşağıdaki metinden ulaşabilirsiniz.
Güvende Kalın
Çevrimiçi alışveriş yapan birçok kullanıcı için siber tehditler önemli problemler arasında yer alır. Sahte internet siteleri, veri güvenliğini sağlamayan ve kart bilgilerini çalan sistemler, virüs saldırıları gibi birçok yöntem kişisel veri güvenliğini tehdit etmektedir. Dolandırılmadan, şifre ve bilgilerinizi kaptırmadan internetten nasıl güvenli alışveriş yapılır bilmek isteyenler için güvenli alışveriş rehberini okuyarak güvende kalın.
2019’da FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi ortalama 1.300 şikayet aldı. Çevrimiçi hırsızlık, bireylere ve işletmelere günde toplam 3,5 milyar dolar zarar verdi. Alıcıların çoğu, sosyal medyadaki alışveriş sayfalarına veya arama motorundaki alışveriş sayfalarının reklamlarına kandılar. Alıcılar, ya hiçbir şey alamadılar ya da yalnızca yüksek bir uluslararası nakliye ücreti ödeyerek iade edilebilecek bir kutu tek kullanımlık yüz maskesi gibi ürünler aldılar.
Çevrimiçi Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır ?
1. Sitenin Gerçekliğinden Emin Olun
Çevrimiçi alışveriş yaptığınız sitenin gerçek bir site olup olmadığını öğrenmek için e-ticaret bilgi platformu üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Platformda, çevrimiçi alışveriş yaptığınız sitenin ismini, “kayıtlı site sorgula” satırında arama yaparak gerçekliğini teyit etmeyi unutmayın. Sizde, güvenli çevrimiçi alışveriş yapmak istiyorsanız, bağlantı üzerinden sitelerin doğrulamasını sorgulamak için tıklayınız.
Aynı zamanda , sitenin adres ve telefon bilgisi gibi iletişim kanallarını kontrol etmek ile imla ve yazım yanlışlarına, abartılı ifadelere, yorum ve şikayetlere dikkat etmek güvende kalmanızı sağlayacaktır.
2. Site Güvenliğini Kontrol Edin
Alışveriş yaptığınız internet sitesinin adresinin https:// ile başlamasına, adres çubuğunda asma kilit olmasına ve sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat edin. Çünkü bu sistemler, internet sitesinin kimliğini doğrular ve kart bilgilerinizin başkaları tarafından kopyalanmasını engeller. Sistemlerin sağladığı şifreli bağlantılar sayesinde, internet sitesine girdiğiniz kişisel ve kart bilgileriniz güvenli şekilde korunur.
3.Adreslere Ve Bağlantılara Dikkat Edin
Dolandırıcılar sizleri kandırmak için sahte e-postalar üzerinden sahte alışveriş sitelerine yönlendireceklerdir. Aldığınız e-postada, gönderici adresini ve fareniz ile bağlantıların üzerine gelerek gideceği adresleri kontrol edin. Saldırganların, gerçek e-posta adresi olan Amazon.com üzerinden değil, Amazonn.com gibi adreslerden e-posta atabileceğini unutmayın.
4. 3D Secure Sistemini Kullanın
3D Secure sistemi ile kredi kartı ödemelerinizi güvence altına alabilirsiniz. Kartınızdan para çekilmeden önce bankanız tarafından size onay şifresi gönderen sistem, kart ile yapılan tüm alışverişlerden haberdar olmanızı sağlar. Böylece telefonunuza gelen onay kodu girmeden, sizin bilginiz dışında yapılabilecek bir alışverişi önlemiş olursunuz.
5.Sanal Kartlar Tercih Edin
Çevrimiçi alışverişlerde, kişisel bilgilerinizi korumak için sanal kartları tercih edebilirsiniz. Limiti çok yüksek kredi kartları kullanmak yerine sanal kartları kullanmak tehlikelerden korunmanızı sağlayacaktır. Bankanızın uygulamasına girerek limitini ve süresini kendinizin belirlediğiniz sanal kartınız ile her kullanım için rastgele bir hesap numarası oluşturulur ve bir sonraki satın alma işleminde geçersiz olur. Böylelikle bilgisayar korsanları sizin kart numaranıza ulaşamayacaktır.