Ana Sayfa / 2020 / Türk Bankası “Finansal Suçların Önlenmesinin Ekonomik Gelişimdeki Önemi” Konusunda Panel Düzenledi

Türk Bankası “Finansal Suçların Önlenmesinin Ekonomik Gelişimdeki Önemi” Konusunda Panel Düzenledi

Türk Bankası, 11 Aralık Çarşamba günü bankacılık sektörü başta olmak üzere tüm sektörleri ilgilendiren “Finansal Suçların Önlenmesinin Ekonomik Gelişimdeki Önemi” konusunda, uluslararası uzmanların da yer aldığı bir panel ile farkındalık yarattı. Panele, bankacılık ve finans dünyası ile reel sektör ve basından temsilcilerle, birçok üst düzey davetli katıldı.

Suç gelirlerinin aklanmasıyla ve finansal suçlarla mücadelenin, ülkelerin ekonomilerine, finans sektörlerine, reel sektörlere ve toplumlara getireceği faydaların irdelendiği panel, ulusal ve uluslararası mecralarda günümüzün en önemli ve hassasiyet gösterilmesi gereken konularından birisi olan kara paranın aklanması hakkında önemli farkındalıklar yarattı. Etkinlik, Türk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Erhan Raif’in açılış konuşması ile başladı.Raif, finansal suçlarla mücadelenin, toplumsal ve sosyal bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Açılış konuşmasının ardından, finansal suçların önlenmesi ve uyum alanında Commerzbank’ta 30 yılı aşkın süre çalışmış olan ve şu anda TürkBankası’na aynı konuda danışmanlık yapan Thomas Piontek, finansal suçların önlenmesinin ülkelerin ekonomik gelişimdeki önemine değinen bir sunum yaptı. Piontek, bu konuda ülke ekonomilerine yönelik tehditlerin nasıl azaltılabileceğine ve bankaların bu mücadeledeki rolüne değindi.

Ardından, panelin moderatörlüğünü üstlenen, uluslararası basın kartı sahibi araştırmacı gazeteci, Can Sarvan’ın panelistlere sorduğu sorular, Türkçe ve İngilizce dillerinde gerçekleşen simültane çeviriler ile katılımcılarla paylaşıldı.

Panelde konuşan Thomas Piontek, kurallara uyum ve iş yapmak arasındaki dengenin nasıl sağlanacağını deneyimleri ile izah ederken, bankalar için, finansal suçların önlenmesine uyum sağlamamanın sonuçlarının, uyum sağlamaktan çok daha pahalı olduğunu vurguladı.

Risk, denetim, uyum ve karaparanın önlenmesi alanlarında 25 yıldan fazla JP Morgan Chase ve Deutsche Bank gibi uluslararası bankalarda çalışan ve bu sene TurkishBank Group’un İngiltere, Türkiye ve Kıbrıs’taki bankalarının Yönetim Kurulu’na katılan Mustafa Kemal Şahin ise, bankaların her seviyesinde finansal suçlarla mücadelenin içselleştirilmesi ve bunu her çalışanın görev addetmesi gerektiğini vurguladı.

Ardından söz alan, ödemeler ve işletmelerde finansal suçların önlenmesi alanlarında bölgesinde pazar lideri olan Fineksus şirketinin CEO’su Ahmet Vefik Dinçer, Fineksus’un bu mücadelede finans sektörüne nasıl yardımcı olabileceğine değindi.  Yatırım bankacılığı ve kredi süreçlerinde yoğun olarak kullanılmakta olan yapay zekanın, uyum açısından da gündemde olduğundan bahsederek, önemli açıklamalarda bulundu.

Uzun yıllar üst düzey banka yöneticiliği yapan, Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği’nin Nisan 2008’den bu yana Genel Sekreteri ve ayn zamanda ekonomist olan Halil Okur ise, bankacılık sektörü ile birlikte finansal suçlarla mücadele konusunda bir çok sektöre görev düştüğünü belirtti. Okur, bu mücadelede yetersiz kalan ülkelerin ekonomilerinde meydana gelebilecek tahribattan bahsetti.

Panelde son sözü, sürekli basın kartı sahibi, ödüllü gazeteci Hasan Hastürer aldı. Hastürer, karaparanın toplum üzerindeki etkileri hususunda dikkat çekici açıklamalarda bulunurken, yaşadığımız toplumun bugünü ve geleceği için finansal suçlarla mücadelenin faydalarına değindi.

Panelistlere yöneltilen soruların ardından tüm konuklarla birlikte kokteyle geçildi. Kokteyl süresince panelistler ve konuklar, panelde konuşulanları değerlendirerek, sohbet etme imkanı buldu.